FASHION & LIFESTYLE ONLINE MAGAZINE

ČETVRTO VEČE 36. Perwoll Fashion Week

LOTA ALVAR U ETNOGRAFSKOM MUZEJU // FASHION GALLERY U GALERIJI ŠTAB

Lota Alvar (Lotta Ahlvar), najuticajnija osoba Švedske mode, gošća je 36. Perwoll Fashion Week-a. Kao veliki poznavalac mode i modnih trendova, Lota je beogradskoj modnoj publici u Etnografskom muzeju održala predavanje na temu: ''Upotreba ručnog rada u savremenoj modi. Žensko stvaralaštvo u fokusu''

Lota Alvar nalazila se 12 godina na čelu Saveta za modu Švedske da bi nedavno postala visoka savetnica za modu, sa zadatkom da promoviše švedsku modu i Stockholm Fashion Week. Njeno ime u Švedskoj povezuje se sa modom. Radi na promociji Swedish Fashion Talent Rookies, takmičenje mladih dizajnera Švedske. Kao direktorka Saveta za modu Švedske održala je brojne seminare i radionice. Uz to je i Predsednica Udruženja tekstilnih rukotvorina, koje proizvodi tekstil i vez visokog kvaliteta.

Lota Alvar sebe predstavlja kao dizajnerku, inspiratorku, preduzetnicu i kreatorku.

Tokom 2014.godine predsedava organizacijom NFA (Nordijsko Udruženje za modu), čiji je i osnivač. Član je upravnog odbora Visoke škole za tekstil, najprestižnije škole za tekstil i modu u Švedskoj. Kao član drugih upravnih odbora u industriji mode, zadužena je za rad sa medijima i za brendiranje.

U nastavku programa, u prostoru galerije Štab, svoje modele u jednom drugačijem ambijentu i konceptu prikazali su: Dejana Momčilović, Ivana Murišić i KLASA, a u okviru programa Fashion Gallery. Fashion Gallery je novi koncept koji predstavlja doprinos dugogodišnjoj agitaciji za brisanje granica između umetnosti i mode. Kolekcija Dejane Momčilović inspiraciju crpi iz uniformi transponovanih u žensku siluetu koristeći materijale poput tanke vunene čoje i vunene trikotaže u kontrastu sa nežnom svilom. KLASA je predstavila kolekciju doslednih formi i, kao uvek, sa uočljivo brižljivim izborom materijala, dok Ivana Murišić svojom kolekcijom istražuje materijalnost traka, kroz eksperimentalni plet kombinovan sa metalnim elementima.

Lota_Alvar.JPG
Lota Alvar
Dejana_Momcilovic_sa_modelima.JPGDejana Momčilović sa modelima
Dizajneri_KLASA_sa_modelima.JPGDizajneri KLASA sa modelima
Modne_vinjete_-_Ivana_Murisic_1.JPG
Modne vinjete - Ivana Murusić