FASHION & LIFESTYLE ONLINE MAGAZINE

Deveti Balkan Art Fashion Event ZIPPLAST GLAVNA ZVEZDA BAFE-A

Metropolitan_2.jpg

Deveti Balkan Art Fashion Event-a (BAFE) obeležile su inovativnost, kreativnost, novi trendovi i smele kreacije mladih neafirmisanih dizajnera, spremnih da krše pravila. Deveto izdanje festivala održano je pod sloganom “Zipp It”, sa željom da se asocira na spajanje mode i umetnosti, slobodu i odbijanje kompromisa i krutih standarda mainstream mode. U skladu sa time, veliko otvaranje festivala pripalo je „ZIPP IT” reviji, koja je ostavila najviše utisaka na posetioce prvog dana. Inspirisana patent zatvaračima, ova revija je osmišljena u saradnji sa firmom Zipplast iz Požege. Zipplast je obezbedio patent zatvarače za sve dizajnere čiji je zadatak bio da osmisle originalne modne komade. Četrdeset dizajnera je svojim jedinstvenim i modernim kreacijama oduševilo sve goste na ovoj reviji i pokazalo da patent zatvarač može imati veliki broj primena – od elegantne večernje odeće preko kreacija koje pozivaju na bunt do odevnih komada koji se pomoću patent zatvarača mogu rasklapati i transformisati. Sve kreacije se mogu pogledati na zvaničnoj stranici BAFE-a u albumu „ZIPP IT”, a dizajner čija kreacija bude imala najviše „lajkova” publike osvojiće nagradu.

Ancients_3.jpg

Drugog dana četrnaeset modnih kreatora iz Srbije i regiona i Italije, je u četiri bloka predstavila svoje modne kreacije. Ipak, najveću pažnju je izazvala je revija Villene Viscarie i Andree Dolores, pod nazivom The Ancients. Dizajnerke su odlučile da svoje bajkovite kreacije inspirisane šumom, granjem i nordijskom mitologijom prikažu kroz nesvakidašnju reviju-performans gde su manekeni kroz karakterističan scenski pokret krećući se preko piste prekrivene suvim lišćem dočarali atmosferu mistične severne šume.

4.jpg

Trećeg dana, pored dvanaest dizajnera, svoje kreacije predstavili su i studenti prve i druge godine odseka za modni dizajn Metropolitan Univerziteta. Kreacije studenata isticale su se po tome što su bile skrojene od papira. Neobične i teško nosive kreacije zavredele su buran aplauz, pokazujući da i komad papira u veštim rukama može postati glamurozna kreacija dostojna svetskih modnih pisti. Ovo veče program BAFE je zatvorila revija Jean Angie Kasera iz Bosne i Hercegovine.

18.jpg

– Svi gledaoci i gosti su izuzetno zadovoljni ovogodišnjim kreacijama, istakao je na početku Luka Opačić, direktor BAFE festivala. I mene su ugodno iznenadili svi radovi. Posebno mi je drago što je sve veći broj učesnika iz celog regiona, a ove godine i iz Italije. To daje dodatnu vrednost BAFE-u, zaključio je Luka Opačić.

6.jpg

Prva tri dana posetioci su imali prilike da vide 35 revija mladih dizajnera iz regiona, a 29. novembra i 1. decembra planirano je još modnih događaja u Savamali. Dodela nagrada je zakazana za 2. decembar u Zepter hotelu, kada ćemo saznati koja imena su najveće mlade nade mode celog regiona Ex Yu država.

Novembar 2016.