FASHION & LIFESTYLE ONLINE MAGAZINE

Izložba „Između istoka i zapada“ Gordane Ćirić Krstić

 

Gordana6.jpg

Četvrte večeri 34. Perwoll Fashion Week-a, u Muzeju primenjene umetnosti, otvorena je izložba profesorke Gordane Ćirić Krstić "„Između istoka i zapada", kojoj je ovom prilikom uručena Specijalna nagrada Beogradske nedelje mode.
Najvažnije inspiracije kreatorka nalazi u odnosima istoka i zapada, etnoa i nadrealizma, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, tradicije i novotarije, fotografije i slike. Sukobljavanje suprotnih značenja inicira originalnu savremenu poetiku izgrađenu na kanonima mode koji se razlikuju od tradicionalnih. Osnovna inspiracija potiče iz tehnike optičke varke, poznate kao tromploeil, koju je koristila nadrealistička, modernistička kreatorka Elza Skjapareli. Kolekcija prati i potvrđuje kretanja u savremenom dizajnu. Težnja za visokom kreativnošću, usaglašena je sa zahtevima industrijske proizvodnje i potrošnje. Ovim dvojstvom postignut je efekat kolekcije koja ispunjava komercijalne zahteve, ali se odlikuje veoma visokim stepenom inventivnosti, sklada i ravnoteže.To zapravo znači da je kolekcija istovremeno komercijalna i doseže nivo umetničkog dela. Druga odlika savremenog modnog koncepta koja je prisutna u radu autorke je prisustvo uticaja iz više različitih modnih dekada koji se prepliću, stvarajući tako novi i originalni likovni izraz. Eklektika vremenskih perioda stvara zanimljive spojeve koji su naglašeni u izradi kapa i diskretni u izradi kaputa. Izložba će biti postavljena u Muzeju primenjene umetnosti povodom četrdeset godina rada profesorke Ćirić Krstić, a svi zainteresovani mogu je posetiti u periodu od 29. oktobra do 9. novembra.
GocaCiricKrstic.jpgGordana Ćirić Krstić, jedna od naših najvrednijih modnih poslenica, 40 godina sa uspehom projektuje brojne kolekcije tkanina i odeće za industrijsku proizvodnju, za izvoz i domaće tržište, kao i ručno rađene proizvode u tehnici ručnog tkanja, pletenja i veza. U oblasti tapiserije i tepiha takođe ima veliki broj radova realizovanih ručno i polumašinski, koji se nalaze u mnogim javnim objektima kod nas i u svetu.

Gordana4.jpg

Projektovala dosta kolekcija sportske odeće a jedna od najznačajnijih je bila oblikovana povodom Olimpijade u Barseloni i prodata u čak 50 000 komada. Učestvovala je na prvom Fashion Week-u u Beogradu. Za sve to vreme Gordana Ćirić Krstić postala je i dobitnica velikog broja nagrada najznačajnijih institucija, sa ovom koju joj je dodelila Beogradska nedelja mode, ukupno 39.

Priredila za Pufnica.com: Bojana Veljković - Tomić

Izvor & Foto: BelgradeFashion Week