FASHION & LIFESTYLE ONLINE MAGAZINE

Erins Fiddle & Vienna feis 2013.

News: VIENNA FEIS 2013 – REZULTATI

Beogradska plesna trupa „Erin’s Fiddle“ je proteklog vikenda učestvovala na međunarodnom takmičenju u irskom plesu „Vienna Feis 2013“, na kome se pojavila već treću godinu zaredom. Takmičenje je organizovala bečka plesna škola „Irish Dance Center Vienna“, a ukupno se takmičilo preko 400 takmičara iz raznih evropskih i drugih plesnih klubova.
Ovoga puta su domaćini iz Austrije ugostili 33 plesača iz „Erin's Fiddle“, koji su se takmičili u 160 solo i 5 grupnih plesova, 3 plesna nivoa i starosnim kategorijama od 8 do 37 godina. Prema preliminarnim rezultatima, osvojili su 18 prvih, 14 drugih, 17 trećih mesta i još 84 druga plasmana. Uspeh koji su pokazali ostavio je utisak na sve prisutne, pa tako i na sudije, koji su svoje oduševljenje visokim standardom plesa u trupi „Erin’s Fiddle“ izrazili i lično nakon takmičenja.

Erins.jpeg


O takmičenjima u irskom plesu

Irsko plesno takmičenje se zove feš (piše se „feis“) i nekada je bilo karakteristično samo za irsko
podneblje. Kasnije, kako je irski ples od kulturnog nasleđa jedne zemlje evoluirao u ozbiljan takmičarski sport, počeli su da se organizuju regionalni „feševi” po Americi, Australiji, Evropi itd. pa i svetska prvenstva. Feš obično za domaćina ima jednu plesnu školu, koja obavlja svu organizaciju i poziva druge škole iz regiona (često i šire) da se pridruže. Takmičenje se održava najčešće u sportskoj hali, dovoljno velikoj da ima dve ili tri plesne scene, na kojima se istovremeno odvijaju takmičenja u različitim kategorijama. Za svaku scenu je zadužen po jedan sudija, a kako bi suđenje bilo što objektivnije, sudije s vremena na vreme menjaju mesta. Plesači se dele u starosne kategorije (razlikuju se od takmičenja do takmičenja), ali i prema nivou plesa, redom od najjednostavnijeg do najkomplikovanijeg: Beginners, Primary, Intermediate i Open. Nivoi se razlikuju po tempu muzike i težini koraka, ali i po tehnici plesa. Tipovi plesova koji se igraju na feševima se dele pre svega na solo i grupne plesove, a zatim i prema ritmovima i vrsti obuće u kojoj
se izvode.

O trupi „Erin’s Fiddle“
Plesna trupa „Erin’s Fiddle“ je nedavno proslavila sedmi rođendan. U međuvremenu je postala
najbrojnija i najuspešnija grupa koja se bavi irskim plesom na ovim prostorima. Osim takmičenja, trupa
aktivno nastupa i organizuje sopstvene plesne predstave i sve to radi neprofitno i u samostalnoj
produkciji.

Priredila za Pufnica.com: Bojana Veljković - Tomić

Izvor i Foto: Erins Fiddle