FASHION & LIFESTYLE ONLINE MAGAZINE

Etno Mreža: Kina zainteresovana za iskustva Srbije u zapošljavanju žena

Кина заинтересована за искуства Србије у запошљавању жена Београд

3. новембар – Висока делегација Свекинеске народне политичке консултативне конференције, која је у петак посетила нашу земљу, изразила је посебну жељу да, осим Народне скупштине и Владе, обиђе и едукативни центар Етно мреже, како би се упознали са начинима на које се у Србији помаже упошљавању жена које израђују традиционалне рукотворине.

Delegacija_2.jpg

Свекинеска конференција бави се едукацијом и преквалификацијом одраслих особа како би се прилагодили захтевима тржишта рада и интересовало их је да од представника Етно мреже сазнају које би врсте јавних радова и обука за незапослене жене могли да примене у Кини. Госте је занимало колико трају програми обуке, колико је времена потребно једној жени да савлада технике израде традиционалних производа и колико је праксе потребно да се направи производ који би задовољио стандарде државног протокола и постао редован поклон политичара.

Delegacija_6.jpg

Чланови делегације, на челу са госпођом Жан Ронгминг, распитивали су се и о условима за бављење ручним радом у Србији и посебно их је интересовало да ли је Етно мрежа јавно предузеће или државна институција. - Активности Етно мреже веома су значајне, како за запошљавање жена и стварање могућности за пласман производа, тако и за очување традиције и културне баштине српског народа.

Delegacija_3.jpg

Потребна је већа подршка државе вашем раду – рекла је госпођа Ронгминг. Гостима из Кине представљене су технике ткања и пустовања вуне, а у галерији Етно мреже могли су да погледају рукотворине из целе Србије. Госпођа Ронгминг на поклон је добила традиционални српски пешкир, а Етно мрежи је поклонила познату кинеску свилу.

Priredila za Pufnica.com: Vladana S. Veljković, Etno Mreža

Foto: Etno Mreža