FASHION & LIFESTYLE ONLINE MAGAZINE

Izložba Izvan fokusa

Izložba Izvan fokusa

Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije Izvan fokusa - izložba portreta Bogdana Bo Mak Maksimovića Ko smo mi? Da li smo onakvi kakvi mislimo da jesmo, ili smo onakvi kakvim nas drugi vide? Da li je odraz u ogledalu naš pravi lik, ili postoji neki objektivniji izgled? Beograd, 30 januar 2013.

VRC.png

- Preispitivanje sebe i predstavljanje svoje ličnosti, tema je izložbe "Izvan fokusa" Bogdana Bo Mak Maksimovića, koja će za posetioce biti otvorena od petog do petnaestog februara u Maloj galeriji ULUPUDS-a u Beogradu. Pronalaženje mesta gde se sukobljavaju naše predstave o sebi i viđenje nas od strane drugih, ima za cilj da nas natera da prepoznamo šta se na tim mestima nalazi izvan fokusa.

VLD2.png

Ovoj temi i pitanjima autor pristupa koristeći dupli portret, predstavljajući modele anfas i iz profila. Model okrenut ka nama je postavljen ispred i bliži nam je, dok je model iz profila njegov odraz u ogledalu. Međutim, tamo gde se očekuje da model anfas bude jasan, on je često nedovršen i mutan. S druge strane, model iz profila iako u drugom planu, izoštreniji je i detaljniji. Autor ovo čini namerno, kako bi prikazujući likove suprotno od očekivanog, ilustrovao pitanja kojima se bavi. Prednji modeli stoga deluju izolovano i izopšteno iz okruženja, dok su zadnji zarobljeni u ramu ogledala. Za tehniku Bo Mak je izabrao pastel na papiru, koji mu omogućava da postigne mirnoću kroz blage prelaze i meke kontraste. Crtajući prstima, autor je dolazio u neposrednu vezu sa svojim radovima, dokazujući da je lično preispitivanje jedan intiman i tanan proces.

VLD3.png

O autoru izložbe: Bogdan Bo Mak Maksimović, rođen je i školovao se u Beogradu. Posle završene druge godine studija ilustracije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, nastavlja studije ilustracije na Fakultetu umetnosti u Utrehtu 2001. godine. Po diplomiranju bavi se ilustracijom i dizajnom. Poseduje šestogodišnje iskustvo dizajnera u agencijama Cobo&associates i No Ordinary Agency. Izložbe: Majska izložba ULUPUDS-a 2012.

VRC2.png

(Nagrađen plaketom za rad "Under Pressure"); grupna izložba "1+1", galerija Singidunum Beograd 2012; grupna izložba "Herbarium Acutulus", Smartgallery, Utreht (Holandija) 2012; samostalna izložba "Stihovi i duhovi", Supermarket concept store, Beograd 2011; Izložbe ilustracije 46. Zlatno pero Beograda 2011. godine, 45. Zlatno pero Beograda 2009. godine i 44. Zlatno pero Beograda 2007. godine; grupna izložba "Fotokabina", Beogradska nedelja dizajna 2009; 39. Majska izložba ULUPUDS-a 2007. godine i 3. 4. i 8. Međunarodni salon stripa, Beograd.

Priredila za Pufnica.com: Vladana S. Veljković, ulupudus