FASHION & LIFESTYLE ONLINE MAGAZINE

Izložba slika Mome Kapora u Hexalabu

Izložba slika Mome Kapora u Hexalabu

Izložba slika Mome Kapora '' Rodoljubivo ''  otvorena je 19.oktobra 2012.u 20 časova u galeriji Hexalab, u ulici Njegoševa 5 u Beogradu. U izboru istoričara umetnosti Nikole Kusovca, javnosti će biti ponudjeno 30 slika koje predstavljaju samo jezgro vrednosti Kaporovog slikarskog opusa.

Momo_Kapor_-_HEXALAB_II_0641.jpeg

Iz ovih radova može se uočiti da je slikar stvarao u ikonografski zaokruženim celinama, ciklusima slika koje su prožete duhom onirizma i svojevrsnog simbolizma. Izložene slike su uglavnom radjene tehnikom ulja na platnu i nalaze se u privatnim kolekcijama. Takodje su izloženi i portreti Desanke Maksimovic, Tina Ujevića, Jovana Raškovića, Če Gevare, Zuke Džumhura i Svetog Vasilija Ostroškog. Svi radovi su radjeni u periodu od 1954 - 2009 godine.

Palace_of_Culture_and_Science_naslovna.jpeg

Momo Kapor je rodjen u Sarajevu 1937.godine. Beogradsku Akademiju likovnih umetnosti je završio 1961.godine u klasi Nedeljka Gvozdenovića, a veliku popularnost Kapor je stekao i književnim delom. Za svoj rad je više puta nagradjen. Preminuo je u Beogradu 2010.godine. Izložba je organizovana u saradnji Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku Hexalab i Zadužbine '' Momčilo Moma Kapor''. Izložbu je otvorio akademik Matija Bećković a u programu otvaranja učestvovala je i Rada Đuričin.

270714_momo-kapor01rasfoto-nenad-milosevic_f.jpg

Priredila za Pufnica.com: Vladana S. Veljković

Foto: Hexalab,  Blic