FASHION & LIFESTYLE ONLINE MAGAZINE

Izložba scenografskih skica “Zemlja koje više nama”, beogradskog umetnika Stevana Aleksića

Stevan_Aleksic22.jpg

U subotu 5. marta, Galerija Štab predstavila je izložbu scenografskih skica “Zemlja koje više nama”, beogradskog umetnika Stevana Aleksića.

Vizuelizacija jednog filma je proces započet crtanjem karakterističnih scena-kadrova, koji definišu krajnji izgled tog dela. U svetu, oživljavanje izgleda jednog filmskog ostvarenja , pogotovo u naučno-fantastičnom i fantazi žanru, zahteva angažovanje umetnika koji se bavi prostornim konceptima i scenografijom. On je odgovoran za finalnu sliku na platnu , koja odvodi gledaoce u najrazličitije svetove. Od mašte takvog umetnika, zavisi kvalitet i uverljivost jedne filmske priče.

stevan_aleksic4.jpg

Dobar deo radova na izložbi inspirisan je spomenicima Narodnooslobodilačke borbe Jugoslavije “Zemlje koje više nema”. Spomenici na skicama umetnika su u službi elemenata koji grade distopijsku atmosferu i stvaraju koncepte fantastičnih svetova, urušenih planeta ali i radjanja nove nade. Ovo je svojevrstan predložak u okviru Fantasy & Sci-Fi žanra.
Takodje, autor će izložiti nekoliko dizajniranih plakata nepostojećih domaćih filmova, koji su omaž Jugoslovenskoj kinematografiji.

Stevan_main.jpg

Stevan Aleksić je diplomirao filmsku i pozorišnu scenografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna, Univerziteta u Beogradu. Radio je na velikom broju projekata za film i pozorište i vanredni je profesor na Fakultetu za umetnost i dizajn ,odsek scenografija.

Priredila Vladana Veljković
Foto: Ivan Miladinović
Mart 2016.