FASHION & LIFESTYLE ONLINE MAGAZINE

Kroz Prozor # Fabrika predstavlja novu predstavu: TRANSSIBIRSKA PROZA

unnamed_4.jpg

TRANSSIBIRSKA PROZA

Pufnica Vam predstavlja novu predstavu Kroz Prozor # Fabrika pod nazivom: TRANSSIBIRSKA PROZA, po poemi Bleza Sandrara „Proza transsibirca i male Žane Francuskinje

Režija: Žan-Batist Demarinji (Jean-Baptiste Demarigny)

Glume: Aleksandar Milković, Ana Jovanović, Dalia Cox, Mirko Jokić, Stevan Stančević i Miodag Krstić

Scenografija i video: Sanja Maljković

Lutke: Mina Ledergerber

Kostim: Marija Tavčar

Muzika: Miodrag Krstić

Produkcija: Kroz Prozor # Fabrika, 2013.

Realizovano uz podršku: Švajcarske amasade u Beogradu, Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji, Francuskog instituta u Beogradu i Bitef teatra.

TRANSSIBIRSKA PROZA

Kako bi obeležila stogodišnjicu od nastanka „Transsibirske proze“, nezavisna pozorišna trupa Kroz Prozor Fabrika postavila je svoju novu predstavu po ovoj poemi Bleza Sandrara.

Premijera je zakazana za 6. decembar u Bitef teatru u 20h.

Reditelj predstave je Žan-Batist Demarinji, a projekat su podržali Švajcarska ambasada u Beogradu, Švajcarska kancelarija za saradnju u Srbiji, Francuski institut u Beogradu i Bitef teatar. Švajcarska umetnica Mina Ledergerber kreirala je lutke.

Blez Sandrar je pisac švajcarskog porekla rođen 1887. u Šo de Fonu. Sa 16 godina je napustio Švajcarsku i proveo neko vreme u Rusiji, potom u Njujorku, a zatim u Parizu gde je 1912. počeo da objavljuje.

U doba futurizma, 1913. godine, tačno pre sto godina, Blez Sandrar piše poemu koja će predstavljati pravu revoluciju u savremenoj književnosti. Odu modernom svetu, brzom životu, mašinama. Poemu kakva do tada nije napisana i kakvu niko nikada više neće napisati. Sledeće godine izbija rat. Mašine melju ljude. Blez Sandrar u njemu gubi desnu ruku, ruku kojom piše.

unnamed_2.jpg

Međutim, u ovoj poemi reč je o jednom drugom ratu. Godina je 1905, godina Prve ruske revolucije i rata sa Japanom na obali Pacifika. Blez, kome je tada bilo šesnaest godina, seda u voz, na put transsibirskom železnicom, sa krijumčarem nakita i Žanom, mladom francuskom prostitutkom. Putovanje će trajati više od tri nedelje. Tri nedelje u toku kojih nam pesnik prikazuje težak život redovnih putnika, kartaške igre i klađenje, grupu drumskih (železničkih) razbojnika i alkoholičara, ljubavne igre s lakim ženama i, naposletku, ogromno zadovoljstvo u skučenom vagonu koje svako oseća. A voz nezaustavljivo juri ka Istočnom frontu, dok u suprotnom smeru prolaze vagoni puni ranjenika.

Blez se ne postavlja kao pesnik. Sam život je krajnje poetično iskustvo. Poetski čin sastoji se u nabrajanju stvari. U unošenju u stihove sveta koji ga prevazilazi i koji ga izaziva. Snaga Sandrarove poezije leži u njegovoj sposobnosti da pronađe lepotu tamo gde ona počiva. A to podrazumeva i zastrašujuću lepotu rata.

unnamed_3.jpg

U multimedijalnoj predstavi u kojoj se pozorište ukršta s pesmom, muzikom, kabareom, videom, pozorištem senki i lutkarskim pozorištem, Kroz Prozor Fabrika prikazuje šarolik svet ove poeme. Različiti pozorišni postupci istovremeno podstiču kako jedinstvo tako i heterogenost poeme. Putem mnoštva izražajnih sredstava koja se u predstavi koriste, ostvaruju se pozorišne, vizuelne, koreografske i muzičke harmonije poeme.

U kreiranju predstave učestvovala je i lutkarka iz Švajcarske, Mina Ledergerber, koja je svojim radom dala originalan pečat ovoj predstavi, obogaćujući time u Srbiji retko zastupljenu praksu lutkarskog pozorišta za odrasle.

Predstava se redovno igra u Le Studiju, kamernom pozorištu koje je Kroz Prozor Fabrika otvorila prošle zime u centru grada, a premijera je zakazana za 6. decembar u pozorištu Bitef.

Informacije o repertoaru: www.krozprozorfabrika.com

unnamed.jpg

O Kroz Prozor Fabrici

Pozorišnu trupu Kroz Prozor Fabriku su osnovali pre 4 godine reditelj Žan-Batist Dearinji i scenografkinja Sanja Maljković, sa ciljem da pored negovanja umetničkog u pozorištu, deluju i društveno odgovorno. Sa tim ciljem se pristupa izboru tema predstava, koje su uvek političke i aktuelne, neguje pozorište „za svakoga“, visokih umetničkih zahteva, a u isto vreme razumljivo svima, i deli se sa publikom u intimnom teatru Le Studio, zamišljenom kao mesto gde ljudi dolaze da prisustvuju čistom pozorišnom događaju koji ne ostavlja ravnodušnim i podele to iskustvo sa ostalima. 

unnamed_1.jpg

Priredila za Pufnica.com: Bojana Veljković - Tomić

Izvor i Foto: Kroz Prozor Fabrika