FASHION & LIFESTYLE ONLINE MAGAZINE

Medjunarodni muzički festival za decu " Šljokice" 5-10. Novembar, Novi Sad

Сваког новембра, почев од 2006.године, Нови Сад постаје центар дечије музике!

Међународни музички фестивал за децу ШКОЉКИЦЕ, настао као плод вишегодишњих напора и конаката на плану међународног повезивања у домену дечијег уметничког стваралаштва и музике, као активност која ће се континуирано организовати сваке године надаље.

Током свих ових година угостили смо децу из Мађарске, Украјине, Румуније, Македоније, Црне Горе, Бугарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Русије, Летоније, Француске, Белорусије, Индије, Азербејџана, Либана, Грузије, Малте и земље домаћина, Србије (Нови Сад, Београд, Сомбор, Сремска Митровица, Рума, Чачак, Бачки Петровац, Параћин, Батајница, Апатин, Шимановци, Бачка Паланка..) који су песмом и игром представљали наше савремено стваралаштво за децу и истовремено упијајући разноврсне културне изразе на пољу дечијег уметничког стваралаштва и музике из целог света.

Кроз све наше активности, као лајт мотив се провлачи жељада представимо Војводину и Србију као специфичан примермултикултурализма. Тиме фестивал гради и учвршћује пријатељске везе између деце из различитих етничких и верских средина и у пракси успоставља принципе заједничког живљења, међусобне толеранције и разумевања, као и помоћ у превазилажењу културних разлика између деце из читавог света.С тим у вези, на фестивалу се поред учесника из Србије представљају и деца представници мађарске, русинске, румунске, словачке, украјинске, ромске и других националних заједница чиме фестивал обезбеђује и услове за остваривање и заштиту културног идентитета националних мањина у Републици Србији.

У жељи да представимо рад и стваралаштво деце са сметњама у развоју, сада већ традиционално, током фестивалских вечери у ревијалном делу се уз песму дружимо са Мешовитим инклузивним хором „ИСОН“ и дечијим хоровима „Бајићеви славуји“ и „Вивак“. Од прошле године Међународни музички фестивал „ШКОЉКИЦЕ“ поприма хуманитарни карактер па у сарадњи са Дијабетолошким савезом Србије промовише принципе здравог живљења и помаже деци оболелој од дијабетеса, а „шкољкице“ се одржавају под именом „ШКОЉКИЦЕ У ПЛАВОМ“ (плаво – боја дијабетеса у целом свету).

Завршетком фестивала не престајемо са активностима на плану међународног повезивања. Најбољи учесници из Србије представљају нашу земљу на фестивалима у иностранству промовишући културу наше земље. О томе сведоче бројна признања и позитивна искуства са многобројних фестивала.

Ове, 2014. године имамо најаву доласка гостију из Русије, Азербејџана, Мађарске, Белорусије, Македоније, Турске, Румуније, Норвешке, Хрватске, Бугарске, Босне и Херцеговине, Словеније...

Организатори и продуценти фестивала су Удружење за дечије уметничко стваралаштво „АШАиАНА“ из Новог Сада, а подржан је од стране Града Новог Сада и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање.

Фестивалске вечери су 7-9.новембра у свечаној сали НИС који је и генерални спонзор Фестивала. 

Metropol03slider.png03.11.2014. 12:45am, Београд