FASHION & LIFESTYLE ONLINE MAGAZINE

Mimart performans

Performans “Neon”, Autor projekta: Nela Antonović

Ideja za performans je nastala kao savremeni odraz retro osvetljenja, gde se vreme i prostor prepliću u tami. Tama, kao simbol stvaranja praiskonskog intelekta, života, istine i netelesnog, je nemanifestna svetlost. Mali izvor svetlosti u mraku ima moć odagnavanja zla i sila tame. Neonsko osvetljenje je najpribližnije sunčevoj svetlosti te u polumraćnoj prostoriji performans je promocija slobode kreativnog mišljenja kroz telesnu artikulaciju.

Fluoroscentnost u performansu asocira na neonizaciju ideja. Teatar Mimart je prvi alternativni teatar kod nas osnovan 1984. godine na neformalnoj sceni Beograda. Nela Antonović osnivač, umetnički direktor i reditelj, godinama radi na otvorenom procesu u pozorištu, razvijajući sopstveni metod Mimart neverbalnog transmedijalnog teatra.

U okviru interkulturalne saradnje Teatar Mimart je prvo vaninstitucionalno pozorište iz Srbije, koje je podržano od Evropske komisije u okviru EU programa „Kultura 2007-13“ za projekat Wake Up, koji je uspešno završen 4. maja ove godine u Velikoj Britaniji. Pored performansa bile su Izlozba: Andjelija Marković Maske iz predstava Teatra MIMART i Lidija Antonović Fotografije sa performansa iz projekata Teatra MIMART - Noć Muzeja.

Preuzeto: Teatar MIMART

Foto: Teatar MIMART