FASHION & LIFESTYLE ONLINE MAGAZINE

Održan razgovor sa ekipom filma " Za one koji ne mogu da govore" u kino meeting point

News: Održan razgovor sa ekipom filma " Za one koji ne mogu da govore" u kino meeting point

Sinoć je u kinu Meeting Point, nakon projekcije filma ZA ONE KOJI NE MOGU DA GOVORE, održan razgovor sa ekipom filma. Na razgovoru su učestvovali koscenarista Zoran Solomun, glavna glumica i koscenaristica Kym Vercoe i scenaristica i rediteljica Jasmila Žbanić.

IMG_4125.JPG

Iako je počeo u okvirima samog filma, teškoćama prilikom snimanja u Višegradu, kompleksnosti same priče i teme koju obrađuje diskusija se prenijela i na neke teme koje se tiču odnosa društva spram zločina i to ne samo u BiH već i šire.

IMG_4151.JPG

Posjetioce je najviše zanimalo kako se kroz ovakve filmove i slične projekte može razbiti zid šutnje koji na neki način nudi utočište zločincima te onemogućava nastavak normalnog života.

IMG_4138.JPGIMG_4187.JPG

Kroz nekoliko primjera iz drugih zemalja – Austrije i Njemačke, sagovornici su se dotakli i zločina koji su se desili u drugom svjetskom ratu i činjenice da je, u nekim slučajevima, katarza i priznanje stiglo 60 godina kasnije a negdje i nikad. ZA ONE KOJI NE MOGU DA GOVORE se u kinu Meeting Point prikazuje do 9. Oktobra.
Termin projekcije je 20:15.

IMG_4146.JPG

Priredila za Pufnica.com: Bojana Veljković - Tomić

Izvor i Foto: DEBLOKADA