FASHION & LIFESTYLE ONLINE MAGAZINE

OVLADAJTE VEŠTINAMA ŽENSKE SAMOODBRANE

Svedoci smo sve većeg nasilja nad ženama. Da li je u pitanju krađa novčanika, tašne ili telesni napad, svakodnevno čujete da se to nekome dogodilo. Pomislite u nekom trenutku da bi i vama moglo to da se desi, ali prelazite preko toga verujući da ste bezbedni. Međutim, nikad niste sigurni. Predrag Balcacanović, predsednik Srpske asocijacije telohranitelja (SAB) savetuje da bi svaka savremena žena trebalo da ovlada veštinama samoodbrane.

Šta se podrazumeva pod ženskom samoodbranom?

Sve ono sto se podrazumeva i pod samoodbranom uopšte, a to je odbraniti sebe, nekoga uz sebe ili svoju svojinu. S tim što se ženskoj samoodbrani pristupa iz posebnog aspekta - jako bitne stavke - a to je psihologija. Uveriti nekoga ko je fizički uglavnom sitniji da može da se odupre jačem napadaču.

Osim fizičke spremnosti, koliko je bitan psihološki momenat?

Jako bitan. Ali do toga dolazi vremenom, sticanjem znanja i rastom samopouzdanja i svesti da više nisam žrtva, već neko ko može da se odupre. Ali ono što uvek napominjem, samoodbrana je trenutna kupovina karte za beg, nikako spremanje za boks meč sa napadačem.

Zašto je potrebno da savremena žena ovlada ovim veštinama?

Hajde da na pitanjem odgovorim pitanjem. Zašto je stvar opšte kulture i potrebe da recimo pogledamo svetlo na semaforu pre prelaza peškačkog? Zašto se podrazumeva da zimi nosimo čizme, toplu obuću? Zašto se onda jednoga jutra žene ne probude i ne kažu sebi STOP - imam pravo da ne budem žrtva, imam pravo da budem spremna i kao što mi treba dobra jakna, šminka, kafa sa drugaricam, potrebno mi je da znam da mogu da se odbranim u slučaju napada.

Da li svaka žena može da pristupi učenju borilačkih veština?

Od malih nogu do zrelih godina. Samoodbrana je veština koja se porilagođava svima u odnosu na trenutnu fizičku spremnost i godine.

Sa kakvim se sve problemima žene susreću, pa moraju da ovladaju ovim veštinama?

Napadi na zžene se ugoavnom dešavaju iz dva razloga. Materijalni, pokušaj pljačke gde žena ima neke šanse da ode nepovređena i seksualne gde je žena "plen" i gde dolazi do fizičkog kontakta u vidu silovanja. Što kasnije sa sobom pored telesnih povreda nosi mnogo veće psihičke posledice.

Koliko je potrebno vremena da bi se naučile osnovne veštine samoodbrane?

Prvo treba istrajnost i kontinuitet, jer ne postoji veština koja se nauči za mesec - pet i zna se celoga života. Prosek za osnovu su neka tri meseca ali to podrazumeva i kasnije obnavljanje stečenog znanja perisdično.

Priredila Vladana S. Veljković
16.01.2015. 20:06pm Cirih 

unnamed.jpg

unnamed1.jpg