FASHION & LIFESTYLE ONLINE MAGAZINE

Sarajevska filmska akademija predstavlja prvu generaciju programa „Film.factory“

logo.jpg

Danas je u Sarajevu Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology objavio konačni spisak odabranih kandidata za novi doktorski program “Film Factory”. Program je razvio jedan od vodećih režisera današnjice Bela Tarr u saradnji sa najprominentnijim međunarodnim filmskim profesionalcima, a prvi semester programa počinje 15. februara 2013. godine u Sarajevu. Nakon veoma konkurentnog procesa odabira i onoga što koordinatori programa zovu “izuzetno pokazivanje interesa sa svih šest kontinenata”, potvrđeno je sedamnaest konačnih mjesta:

Nuntanat, Duangtisarn, Tajland

Mohammadreza, Farzad, Iran

Sergio, Flores Torija , Meksiko

André, Gil Mata, Portugal

Grant, Gulczynski, Ujedinjeno Kraljevstvo Valdimar,

Jóhannssson, Island

Keja Ho, Kramer,Francuska, Sjedinjene Američke Države

Faruk, Lončarević, BiH

Bianca, Lucas, Poljska, Ujedinjeno Kraljevstvo

Petr,Makaj,

Republika Češka

Stefan, Malešević, Srbija

Kaori, Oda, Japan

Pilar, Palomero, Španija

Marina, Radmilac, Srbija

Manuel, Raga, Španija

Enzo, Smits, Belgija

Léa, Triboulet, Francuska

Kandidati će raditi u usko povezanim seminarskim grupama sa ljudima kao što su Fridrik Thor Fridriksson, Jean-Michel Frodon, Jonathan Romney, Thierry Garrel, Ulrich Gregor, Tilda Swinton, Gus Van Sant, Jonathan Rosenbaum, Manuel Grosso, Carlos Reygadas, Aki Kaurismaki, Andras Renyi, Fred Kelemen, Kirill Razlogov, Jytte Jensen, Jim Jarmush, Atom Egoyan, Apichatpong Weerasethakul. Oni su svi navedeni kao potvrđeni predavači koji će voditi različite teoretske i praktične nastavne module i radionice. O procesu odabira vođa programa i dekan “Film Factory”-ja Bela Tarr je rekao: “Pregledavši stotine sati filmova koje nam je predalo toliko mnogo kandidata, sretan sam što sam otkrio istinske talente iz tako različitih mjesta u svijetu. Svi ovi kandidati posjeduju nešto jedinstveno u svom umjetničkom izražaju i osjećajnost koja bi nas mogla povesti ka velikom djelu. Pripazite na ova imena.” U prve dvije godine kandidati će snimiti četiri kratka filma, dok će u trećoj godini raditi na svojoj završnoj tezi u vidu dugometražnog igranog filma.

Pošto se veći dio režije i produkcije obavlja u Bosni i Hercegovini, ovaj program također predstavlja i veliku potporu razvoju lokalne filmske industrije. „Program “Film Factory”, u okviru Sarajevske filmske akademije Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology, na značajan način se bavi problemom manjka održive kulturne scene u BiH, omogućava potpuni iskorak u razvoju bh. filmske industrije, te Sarajevu daje obilježje istinske kulturne metropole. Uz Sarajevo film festival i izuzetne domaće filmske autore, “Film Factory“ djeluje komplementarno i Sarajevo postaje svjetskim centrom razvoja filmske umjetnosti tokom cijele godine, te bh. umjetnicima i filmskih radnicima izravno omogućava značajnu ekspanziju poslovnih prilika“, naglasila je Emina Ganić, menadžerica akademskih aktivnosti na Univerzitetu SSST i izvršna direktorica Sarajevske filmske akademije. Puni pregled programa uz detaljnu razradu svih kurseva dostupan je na www.filmfactory.ba i upitom na info@filmfactory.ba.

Priredila za Pufnica.com: Bojana Veljković - Tomić, www.filmfactory.ba